Vångabergets Slalomklubb grundades 1980, mitt under Stenmarks glansdagar

Föreningen anlade en skidbacke på Vångabergets sluttning, Vångabacken. Vångabacken tillhör södra Sveriges största skidanläggningar.

Vångabergets Slalomklubb och Vångabacken är fullständigt ensamma i sitt slag. Ingen annanstans finns en skidanläggning i denna omfattningen som drivs helt med ideell arbetskraft. Vångaberget är unikt då det verkligen är ett berg som ger skåningarna möjlighet till bra skidåkning som man måste åka långt norr över för att finna motstycke.

Med sina 132 m fallhöjd och längsta nedfart 660 m finns här skidåkning för såväl nybörjaren som mera erfarna utförsåkare.

Under de senaste åren har åtskilliga miljoner kronor investerats i anläggningen. Bland annat ett modernt, helautomatiskt snökanonsystem installerats och två nya skidliftar har uppförts. Pistmaskin, snöskoter och fyrhjuling med larvband har tillförts maskinparken och en byggnad för skiduthyrning, mm har uppförts.

Under en normal vinter arbetar fler än 150 personer helt ideellt i liftar, cafeteria, skidskola, snötillverkning osv. Det är tack vare dessa 1000-tals arbetstimmar som vi kan erbjuda en komplett, och för våra breddgrader, mycket fin skidanläggning